Alfa img - Showing > Tiffany Renee Darwish Hot

Showing > Tiffany Renee Darwish Hot

Back to index

Loading...

tiffany crossmage-container">

A six-ccessful uni...

Rue Aloud: I think...

PIC: Rad! Tiffany,...

The Tiffany Pictur...

Tiffany - Starpuls...

Tiffany (American ...

70's, 80's 'Feel G...

Debbie Gibson Patc...

Former Teen Queen ...

Band Names? -- T B...

Tiffany Renee Darw...

Download Tiffany -...

Bloodstock Communi...


tiffany renee darwish

tiffany cross
tiffany feiring ringer
Tiffany \u0026 co
gioiellieri tiffany
Шарфы из тиффани

~ Rahsia Hatiku ~

mengisahkan liku-liku perjalanan hidup seorang isteri yang gemarkan warna PINK, yang asyik berangan, yang sukakan seni, yang sayangkan family, yang sangat suka makan, dan yang cintakan suaminya sepenuh jiwa raga...hehehehe ~(^_^)~

Pages

Wednesday, June 26, 2013

[Homemade] Resepi Mudah Untuk Bayi Anda - 7 Bulan Dan Ke Atas

cerita pasal makanan baby ni, setakat ni memang i tak bagi lagi garam & gula kat ayish...i sebolehnya jaga...kalau kat rumah pulak mmg hari2 masak yg fresh utk dia...kalau travel i bawak jugak la cerelac tu...hehe
tapiiii i tak dapat nk elak dgn org sekeliling yg suka calitkan makanan mcm2 kat mulut ayish...i nak tegur tak berani, jadi i diamkan je bila nampak...selagi benda tu dlm kuantiti yg kecik, i maafkan je...tp kalau bagi sesudu atau dlm kuantiti yg byk, tu memang i akan sound la...
ni sumber i utk dapatkan rasa MANIS utk ayish: kurma, kismis.. ni pulak sumber utk dapatkan rasa MASIN: celery, cheese, bilis..
utk MASAM pulak: tomato...
ok jom masuk part resepi...sorry la ek, i campur2 je guna bahasa melayu & english...ikut dannn je mana2 yg i rasa selesa & terbiasa...bahasa rojak gitu....hihi...harap2 la resepi yg i kongsi ni bermanfaat utk mommies semua...

P/S: i ni copy paste resepi drp facebook & instagram i, jadi tulisan tu mungkin tak sekata sikit...sbb malas nk tulis balik resepi panjang2...hehe
BRUSCHETTA
RESEPI: 1) rebus ayam sampai masak
2) ambil roti, letakkan ayam, tomato (atau puri tomato), parsley & cheddar cheese
3) masukkan dlm microwave 30saat (nak bakar dlm oven pon boleh tp roti jadi rangup la)

VEGE SWEET POTATO RESEPI: 1) rebus sebiji ubi keledek & 2cm carrot sampai lembut
2) bila dah sejuk, lecekkan ubi & carrot sampai hancur
3) masukkan 2 sudu besar tepung atta, sedikit cheese & sedikit parsley, gaul rata
4) tekap ikut bentuk yg kita suka & bakar dlm oven 10 min suhu 180'c

TOMYAM AYAM RESEPI: 1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau
2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak..
3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai lembik
4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air, biarkan mendidih
5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidih

FRIED APPLE PIE
RESEPI: 1) sebiji epal merah potong dadu 2) gaul epal dgn 1 sudu kecil serbuk kayu manis, 1 sudu kecil serbuk buah pala (takde takpe) 3) panaskan 1 sudu besar unsulted butter kemudian masukkan 2 kiub puri kurma...kacau sebati (kalau tawar tambahkan lagi kurma) 4) bila dh sebati, masukkn epal td & masak sampai epal tu agak lembik 5) amik sekeping roti, tekan2 sikit lepas tu letak campuran epal td..lipat dua, picit2 keliling roti supaya melekat 6) celup roti dgn telur, salut dgn bread crumbs & deep fry dalam 30saat camtu (pakai olive oil)
ROTI BAKAR PISANG RESEPI: 1) letakkan pisang yg ranum atas roti 2) taburkan dgn cheese & cranberries (ganti dgn kismis pon sedap) 3) bakar 15min suhu 200'c
SUP PASTA
RESEPI: 1) rebus pasta sampai kembang & ketepikan

2) tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau, masukkan ayam yg dipotong dadu
3) masukkan semangkuk air, masukkan carrot & biarkan mendidih
4) lps tu masukkan bayam, celery & daun sup
5) pecahkan sebiji telur, biarkan mendidih
6) bila nak hidangkan, taburkan sedikit serbuk ikan bilis 
RESEPI MEE SUAH DENGAN CHICKEN BALL
RESEPI: 1) utk bebola ayam: rebus ayam sampai masak...masukkan ayam, tepung atta & parsley dlm blender...kepal bulat2, rebus dlm air mendidih
2) utk buat sup: tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau...masukkan ayam yg dipotong dadu...masukkan jagung manis...masukkan semangkuk air sampai mendidih...masukkan chicken ball tadi...masukkan bayam, celery & sedikit cheese utk bagi rasa masin...masukkan mee suah, kacau rata

CREAMY SWEET POTATO RESEPI:
1) bakar ubi keledek sampai masak
2) bila dh masak, korek isi keledek
3) campur dgn breastmilk/formula milk/fresh milk/cheese (ikut suka hati nak campur yg mana satu)
4) gaul rata...boleh taburkan serbuk parsley sket


BANANA CAKE
BAHAN-BAHAN: 1. sebiji/sebiji setengah pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:
1. pukul telur dgn minyak sampai kembag
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5. masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c

ORGANIC OAT WITH BANANA & DRAGON FRUIT
RESEPI:
1) rendam organic oat dgn air panas sampai kembang (sebaiknya pakai rolled oat)...toskan
2) gaul dgn breastmilk/formula milk/fresh milk
3) boleh makan dgn buah
4) kalau anak tak pandai telan, boleh campur & blend je semua ni


ORGANIC TOFU WITH DATES SOUP
RESEPI:
1) tekap organic tofu (taknak pon takpe, boleh potong biasa je...hehe)
2) rebus 3-4 biji kurma (dlm ni i rebus dgn sebiji kacang walnut supaya kuah pekat..tapi tak dinasihatkan sgt bagi kacang coz blh buat rashes)
3) bila kuah kurma dah mendidih, sejukkan sket & blend sampai hancur
4) rebus balik & masukkan tofu...rebus sampai tofu masak


CREAMY PUMPKIN SOUP *pic ni org tua punya, yg farish lupa nk snap...hihi
RESEPI:
1) rebus labu manis sampai mendidih (1/2 labu saiz kecil)
2) bila dah masak, toskan...lenyekkan labu sampai hancur
3) dlm periuk lain, tumis 3 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah (dah siap blend hancur) dgn olive oil...tumis sampai naik bau
4) masukkan labu yg dah siap lenyek tadi + 1 cawan stok ayam
5) bila dh mendidih, masukkan sekeping cheesedale
6) gaul sampai pekat & siap!
7) boleh mkn dgn roti atau bubur kosong

BEGEDIL
RESEPI: 
bahan2: 4 biji kentang direbus, daging/ayam dah siap rebus kecil2, sebiji telur dipukul, bawang goreng, daun sup, daun bawang & olive oil...

cara2: hancurkan kentang, masukkan semua bahan kecuali telur & olive oil, gaul rata...buat bentuk bulat2, celup telur & goreng!
BANANA OAT BISCUITS
RESEPI:
1) lenyekkan 3 biji pisang yg dah ranum
2) masukkan 1 cawan kecil oat, gaul sebati sampai adunan melekit
3) bakar dlm oven 180'c lebih kurang 20-30min (atau agak2 dah masak)
PASTA WITH TOMATO SAUCE
RESEPI: 1) tumis seulas bawang kecil & 2 ulas bawang putih yg dah dicincang dgn olive oil...cukup sekadar naik bau...masukkn beberapa ketul ayam... 2) masukkn semangkuk kecil air...bila dh mendidih, masukkn 3 biji tomato yg dah dipotong dadu & 2 biji kurma... 3) agak2 tomato tu dah masak, masukkn sekeping cheesedale & serbuk daun parsley
4) bila dah agak pekat, tutup api, tunggu sejuk sket & boleh blend

5) boleh tuang atas pasta...nak hidang boleh tabur cheddar cheese & parsley flakes sket 

STRAWBERRY JAM
RESEPI:
1. 10-15 biji strawberry manis, masak atas api kecil (jgn letak air...kalau blh pakai non-stick pan) 2. bila strawberry dah hancur/berair, masukkan madu asli secukup rasa

3. kalau nk balance-kan rasa, boleh letak perahan jus lemon (takyah letak pon takpe)
4. bila dah agak kering, sejukkan dulu baru masu dalam manison jar (kalau tak betul2 sejuk, jem akan cepat berkulat)
5. boleh bagi anak2 makan camtu je atau blh mkn dgn roti atau boleh mkn dgn biskut atau mkn je la dgn apa2 pon ikut kretiviti  
*MADU UTK BAYI 1 TAHUN KE ATAS
BAKED POTATO
RESEPI: rebus sebiji potato, rebus seketul ayam, rebus/stim broccoli n carrot...hancurkn potato, cincang ayam n sayur kecik2, gaul semua..letak cheddar cheese, parsley, thyme n telur...parsley, thyme n telur tu optional, xnk letak pon xpe tapi kalau letak lagi sedap..gaul lagi sampai sebati, letak dlm bekas, tekan2 skit..atas dia tu letak tomato puree n tabur cheddar cheese...bakar 15min dlm oven, suhu 180'c
CHICKEN NUGGET
RESEPI: blend 2 ketul isi ayam dgn seulas bawang putih, 2 ulas bawang merah, sekeping cheddar cheese & sebiji telur kuning…kamudian gaulkan dgn parsley & bread crumbs…biarkan 10 min…bila dah keras, boleh tekap ikut bentuk yg kita suka, salutkan dgn putih telur & bread crumbs sekali lagi…goring dgn olive oil
CREAMY PASTA SOUP
RESEPI: tumis seluas bawang putih yg dicincing menggunkan olive oil/unsalted butter, masukkan ayam, kemudian masukkan 1 gelas air…agak2 dh mendidih masukkan carrot, telur & cheddar cheese…boleh makan dgn pasta
CREAMY PORRIDGE WITH ASPARAGUS PUREE
RESEPI:
1) rebus segenggam beras dgn 10-15 ekor ikan bilis sampai jadi bubur

2) masukkan cheese, kacau sampai rata...dah sejuk boleh blend
3) utk puree, steam asparagus sampai masak..blend sampai hancur
4) hidang & bagi si manja anda  
MASHED POTATO
RESEPI: lenyekkan potato yg dh direbus dgn unsalted butter atau cheese, dh siap ketepikan..utk gravy, rebus kurma dgn stok ayam, bila kurma dh lembut lenyekkan/blend...
MINI FISH BURGER
RESEPI: seekor isi ikan kembung (kalau kecik amik 2 ekor), seulas bawang putih, seulas bawang merah & sweet corn, tumbuk/blend sampai hancur…lepas tu gaulkan dgn rosemary/parsley/ thyme..bentukkan ikut suka kita, salut telur & bread crumbs…goreng dgn olive oil..bila dah masak, letak atas roti bakar dgn tomato puri

CHICKEN ROLLED
RESEPI: tumis seulas bwg putih n seulas bwg merah dgn olive oil..lps tu masukkn ayam yg dicincang, ayam seketul amik isi je..agak2 ayam dh masak masukkn broccoli (amik satu bunga je), tomato (amik 1/5 je), carrot (amik sebesar kelingking je), parsley..kacau2 sampai masak, angkat letak tepi..amik sehiris bahagian dada ayam, tumbuk2 sket bagi nipis..atas dada ayam tu letak mozarella  cheese & bahan2 yg kita dh masak td..bungkus mcm kita buat popia tu, ulang lagi letak cheese & bahan2 tadi sampai habis gulungan…letak lidi supaya kemas n tak terbuka, perapkn 10min..sambil2 tu pukul sebiji telur..lps 10min, celupkn ayam bungkus tadi dgn telur & bread crumbs..goreng atas pan dgn olive oil..bila dh masak baru cabut lidi tadi


BUBUR SAYUR RESEPI:
buat bubur kosong..agak2 bubur dah nak masak masukkan kentang, bayam, sawi, tomato & carrot...biarkan sampai masak...nak hidangkan tabur sedikit serbuk ikan bilis utk bagi rasa masin


RELATED POST:
1. Resepi Bayi Satu Tahun Ke Atas- Part 2 [LINK] Posted by ~ NANA ~ at 11:08 AM Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Pinterest Labels: resipi, solid food 50 comments: aznor ibrahim said...

entri yang sgt berguna..terus bookmark..tq sis :)

June 26, 2013 at 11:25 AM - AZIE - said...

nana rajinnya u wat seme nie..i memg nak simpan seme resepi nie tuk qisya nti. lg satu dear plz share dkt mana u beli seme peralatan utk tekap2 tue..cutenya nmpk, mcm roti tu.

June 26, 2013 at 11:25 AM Mimy Hamid said...

good entry nana...walaupun fayel dah langgar pantang makan org dewasa tp tetap gak copypaste simpan utk masa depan ecehhhhhhhhhhh

June 26, 2013 at 11:26 AM hayati hashim said...

Semua sedap sedap. Mak pun teringin. Aisy xd gigi lagi so nk masak tu mmg kena limit sikit. X percaya akak ngn gusi dia. Haha.
Unyung ayish ada mama cantik dan rajin.

June 26, 2013 at 11:40 AM ROS ANIS RUSLI said...

terliur kot tgk..ni resepi utk anak ke mak nih?pandai nana hias mknn nmpk mcm hotel dah..hehe

June 26, 2013 at 11:47 AM UMIE SUE said...

NAK PRINT! HIHI

June 26, 2013 at 11:58 AM ♥ ROS ♥ said...

Wah perfect,.., nak copy trus..nnt ros plak buat entry mcm ni..xtaubila... Hhahha

June 26, 2013 at 11:59 AM With Julia said...

Good job...mama tumpang copy yer...best dpt mentor mcm u dear...great deco...niceeeeeeee! :)

June 26, 2013 at 12:01 PM Lyana MK said...

rajin nyer!!!!! bestla ayish makan macam2

June 26, 2013 at 12:02 PM ctmah said...

nana oiiii..i pulak yg kecur tengok gambar2 tu semua.tekakku tekak budak jugak..hehe!btw,u blh masuk next master chef tau..hihi

June 26, 2013 at 12:03 PM puan.mila said...

yes! Nnti i akn refer u nana! Tergugat puasa i tgk menu ayish, org dewasa pun voleyy kan..haha

June 26, 2013 at 12:09 PM Aeen said...

thanks 4 sharing...leh buatkan utk Raees nanti..:)

June 26, 2013 at 12:13 PM LisaLisut said...

Awesome. I yg tgk puasa2 ni terliur.

June 26, 2013 at 12:23 PM Siti Nursyamimi said...

best best! i pun terliur nana oiii..pasni terus beli bahan nk wat utk yaya..hehe..thanks for sharing nana..:)

June 26, 2013 at 12:24 PM achiek anis said...

anis pun masih x bagi garam n gula dekat airis tp tak dpt nak elak bila org sekeliling bagi....klu dgn kita mmg control la...

June 26, 2013 at 1:53 PM m@m@yAyA said...

wow bestnya resipi nie~
tankz nana,share resipi..Byk yg menarik bole dimasak..

June 26, 2013 at 2:16 PM thisisfarhana said...

bestnye resipi2 ni! mmg tgh buntu xtau cane nak pelbagaikan lg food utk baby. hihi

June 26, 2013 at 2:42 PM e k i n ♥ y u s r i said...

nana, buat buku pliz!!
hehehe

June 26, 2013 at 3:08 PM Siti Haslinda Sadiken said...

bagus2 n3 yg berguna utk anak2 yg dh start solid food :)

June 26, 2013 at 3:59 PM malynd_anggun said...

i yang tengah puasa ni pun terliur tgk resepi utk baby ni..hahah..nana! tulis buku resepi la..hehe

June 26, 2013 at 5:05 PM cikpingu said...

thanks nana share bnde ni... umie xpndi sgt bab makanan anak ni.. :)

June 26, 2013 at 6:16 PM Cik Emie said...

i tengok u pic makanan u masak ni, dengan i sekali kot terliur huhu

good mommy! :)

June 26, 2013 at 10:19 PM Aty_Fared said...

Peerrghhh..menu hebat2....:)

June 26, 2013 at 11:47 PM hana yoriee said...

seronok ayish makan.. =)

June 27, 2013 at 6:50 AM mrs kayrul said...

rajinya nana buat semua nie...untung betul ayish dapat mama yg rajin...

sayang nak makan bila tengok dah cantik2 macam tue

June 27, 2013 at 4:13 PM cha said...

pergh rajin giler u nana. kalau i ada anak nanti harap-harap i serajin u la. sume menu nampak sedap je tau hish

June 29, 2013 at 12:50 AM SweetLikeWhat said...

terbaikkkkk ar entry ni nana..tq tau..nanti nak buat kat hannah.. ;)

July 2, 2013 at 9:35 AM Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Aaa xsbr nye nak bagi dareesa mknn!

July 2, 2013 at 8:45 PM PinKy MoMMa said...

ini kan..bukan anak jer slera tau..mak anak tgk pun tak tahan hahahaha...sedapppnyer lahai..cute pulak tu ;)

July 3, 2013 at 5:20 PM Cik Hazz said...

Thanks Nana!! senang nak copy paste. klu kat ig kena salin pastu lupa kertas tu letak mana. kah3.. ;)

July 4, 2013 at 2:40 AM Anonymous said...

NANA..NK TYE KAT KEMAMAN MANE NK CARI BREAD CRUMBS TU?

July 17, 2013 at 12:05 PM mynameismy said...

nana ni 7 bln ke atas da leh mkn ke. my baby 9month gigi lum ado boleh ke huhu

September 28, 2013 at 11:45 AM Fizah said...

terbaekkkk :)

October 26, 2013 at 2:49 PM Mamamishary said...

Biskut banana oat tu tak pki tepung lgsung.jadi ke? Ke tetinggal tepung

January 4, 2014 at 1:26 PM kingkong said...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

January 17, 2014 at 10:15 PM Faizah Zakaria said...

Tq mummy nana! Xsbr nk tru bg my doter...

March 3, 2014 at 7:48 AM ieza ashaari said...

Nana!!! Sedap gila. Mama Darwish yg mkn cmni. Eh,blh ke baby mkn? Mcm besar2 je.. hihi..

April 17, 2014 at 7:30 AM Ardiana Ardilan said...

Tq. Mcm best je. Harap ada kekuatan nak bt nnt..hihihi

April 20, 2014 at 8:37 PM Anonymous said...

as salam , boleh saya share?

May 5, 2014 at 1:08 PM MommyAmeer Aidil said...

menarik..boleh follow..

June 13, 2014 at 9:59 AM zuherni zulmantri said...

Suka tgk... mcm2 resepi...

August 28, 2014 at 6:32 PM Anonymous said...

Pandai nye awak masak n mendeco kan makanan ni, nk try jugak utk fayyadh mama nanti. Tq

September 14, 2014 at 2:00 PM Syazwani Mohd Noh said...

Thanks sharing resepi....bolehlah pelbagaikan makanan anak2...

September 23, 2014 at 3:15 PM Nisha said...

Banyak nya resepi. Saya memang tengah buntu ni tak tau nak masak apa lagi untuk baby. Thanx sharing...

October 30, 2014 at 7:49 AM nor chitriayu said...

Wow.. Byknye resepi.. InsyaAllak blk try kejap lagi.. Thanks sharing ya...
Jemputlah ke blog saya juga..

May 1, 2015 at 11:35 AM Ana Sofiey said...

Tgh kumpul resepi ni.... terime kasih.

May 10, 2015 at 4:33 PM Elin said...

Suka2...share resepi ye..utk baby sy..yg suka mkn...

October 22, 2015 at 9:48 AM Unknown said...

Best nye..sya mintak resepi ye..tq..

November 1, 2015 at 11:26 AM Hafzan Muhamad said...

nk share..halalkan ilmu masakn ni yer..hehe

November 19, 2015 at 9:31 AM Siti Nuraini said...

terbaik la

August 24, 2017 at 11:06 PM Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom)

:: RESEPIKU ::

:: RESEPIKU ::

:: ABOUT ME ::

My photo ~ NANA ~ ********** industrious person(",), like to laugh, sensitive, petite =( have a good sense, easy going, caring, chubby, generous, unpredictable person ****************** View my complete profile

:: BLOG ARCHIVE ::

:: LABELS ::

:: POPULAR POSTS ::

:: Search My Blog ::

:: M2B & MOMS ::



Showing > Tiffany Renee Darwish Hot

Back to index

Loading...

A six-ccessful uni...

Rue Aloud: I think...

PIC: Rad! Tiffany,...

The Tiffany Pictur...

Tiffany - Starpuls...

Tiffany (American ...

70's, 80's 'Feel G...

Debbie Gibson Patc...

Former Teen Queen ...

Band Names? -- T B...

Tiffany Renee Darw...

Download Tiffany -...

Bloodstock Communi...